Σύγχρονο Γυναικολογικό Ιατρείο, Γυναικολογικό υπερηχογράφημα, Ανίχνευση εμβρυϊκού DNA, Πριν την σύλληψη, Υπερηχογραφικός έλεγχος στην κύηση

Εξέταση τροφοβλαστης

Με την εξέταση τροφοβλάστης πέρνουμε δείγμα των χοριονικών λαχνών (πλακουντιακός ιστός). Τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας προέρχονται από τα ίδια κύτταρα άρα τα χρωμοσώματα των κυττάρων του πλακούντα είναι ίδια με αυτά του εμβρύου.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση τροφοβλάστης;

Αρχικά δίνεται τοπική αναισθσία. Μια λεπτή βελόνα εισέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας και παίρνουμε ένα δείγμα από τις χοριονικές λάχνες. Η εξέταση πραγματοποείται υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακαλούθηση. Διαρκεί περίπου 1 λεπτό και στο τέλος ελέγχεται ότι η εμβρυϊκή καρδιά λειτουργεί κανονικά.

Τι να περιμένω μετά την εξέταση τροφλοβάστης;

Για τις δυο πρώτες ημέρες μετά από την εξέταση μπορεί να νιώσετε πόνο στην κοιλιά σαν πόνο περιόδου ή να έχετε ελαφρά κολπική αιμόρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά και συνήθως η κύηση συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Θα βοηθήσει να πάρετε παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη. Αν έχετε πολύ πόνο ή αιμορραγία ή πυρετό πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό.

Πότε θα λάβω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα για το σύνδρομο Down και άλλες σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα συνήθως μέσα σε 3 ημέρες. Τα αποτελέσματα για άλλα πιο σπάνια χρωμοσωμικά προβλήματα είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες.

Θα χρειαστεί να επαναλάβω τη δοκιμασία;

Σε περίπου 1% των περιπτώσεων που τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα η επεμβατική δοκιμασία χρειάζεται να επαναληφθεί.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την εξέταση λήψης τροφοβλάστης;

Ο κίνδυνος αποβολής λόγω της εξέτασης λήψης τροφοβάστης είναι περίπου 1% και είναι ο ίδιος όπως ο κίνδυνος από την αμνιοπαρακέντηση που πραγματοποιείται μετά τις 16 εβδομάδες της κύσης. Αν πρόκειτα να αποβάλλετε λόγω της εξέτασης, αυτό θα γίνει στις επόμενες 5 ημέρες. Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι όταν η εξέταση τροφοβάστης πραγματοποιείται πριν τις 10 εβδομάδες, υπάρχει μικρός κίνδυνος εμβρυϊκών ανωμαλιών στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Γι΄αυτό το λόγο η εξέταση τροφοβάστης δεν πραγματοποιείται ποτέ πριν τις 11 εβδομάδες.

Αμνιοπαρακέντηση

Με την αμνιοπαρακέντηση εξετάζουμε κύτταρα του αμνιακού υγρού. Αυτά τα κύτταρα είναι εμβρυϊκής προελεύσεως, άρα τα χρωμοσώματά τους είναι ίδια με αυτά του εμβρύου.

Πώς πραγματοποιείται η αμνιοπαρακέντηση;

Στην αμνιοπαρακέντηση εισάγουμε μια βελόνα στη μήτρα και γίνεται λήψη μιας μικρής ποσότητας αμνιακού υγρού. Η εξέταση γίνεται υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση. Το αμνιακό υγρό είναι εμβρυϊκά ούρα και η ποσότητα που αφαιρείται με την αμνιοπαρακέντηση αναπληρώνεται σε μερικές ώρες. Η δοκιμασία διαρκεί 1 λεπτό και στο τέλος ελέγχουμε ότι υπάρχει φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Τι να περιμένετε μετά την αμνιοπαρακέντηση

Για τις δυο πρώτες ημέρες μετά την αμνιοπαρακέντηση μπορεί να νιώσετε ενόχληση στην κοιλιά σαν πόνους περιόδου. Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη μπορεί να βοηθήσουν. Αν έχετε έντονο πόνο, αιμορραγία, χάνετε υγρό διακολπικά ή έχετε πυρετό, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Πότε θα λάβω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα για το σύνδρομο Down και άλλες σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα συνήθως μέσα σε 3 ημέρες. Τα αποτελέσματα για άλλα πιο σπάνια χρωμοσωμικά προβλήματα είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αμνιοπαρακέντησης;

Ο κίνδυνος αποβολής λόγω της αμνιοπαρακέντησης είναι περίπου 1% και είναι ίδιος με τον κίνδυνο από τη λήψη τροφοβάστης. Αν πρόκειται να αποβάλλετε λόγω της εξέτασης, αυτό θα γίνει στις επόμενες 5 ημέρες. Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι όταν η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται πριν τις 16 εβδομάδες κύησης υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος το έμβρυο να αναπτύξει ραιβοϊπποποδία. Γι’ αυτό το λόγο η αμνιοπαρακέντηση δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποείται πριν τις 16 εβδομάδες.

Leave a Reply