Σύγχρονο Γυναικολογικό Ιατρείο, Γυναικολογικό υπερηχογράφημα, Ανίχνευση εμβρυϊκού DNA, Πριν την σύλληψη, Υπερηχογραφικός έλεγχος στην κύηση

Χρειάζομαι επιπλέον βιταμίνες στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν 13 σημαντικές βιταμίνες A, C, D, E, K και οι βιταμίνες της οικογένειας B. Με εξαίρεση τη βιταμίνη D, της οποίας πηγή είναι η έκθεση στον ήλιο, η πηγή των άλλων βιταμινών είναι οι τροφές. Η πιο συχνή έλλειψη βιταμινών, σημαντικών για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, παρατηρείται στη βιταμίνη D και στο φυλικό οξύ (βιταμίνη B9).

Γι’αυτό το λόγο συνίσταται η λήψη επιπλέον ποσότητά τους με ειδικά συμπληρώματα. Συμπληρώματα που περιέχουν τις άλλες βιταμίνες δε συνίσταται καθώς μπορεί και να είναι επιβλαβή.

Βιταμίνες που είναι απαραίτητες στην εγκυμοσύνη

Φυλικό οξύ (βιταμίνη Β9)

Το φυλικό οξύ βοηθά στη μείωση του κινδύνου να έχει το έμβρυο δισχιδή ράχη ή άλλες ανωμαλίς του νευρικού σωλήνα. Η λήψη επιπλέον ποσότητας φυλικού οξέος μπορεί επίσης να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ανωμαλιών και ανωμαλιών των άκρων. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 400 μικρογραμμάρια (μg). Ιδανικά θα έπρεπε να ξεκινήσετε το συμπλήρωμα φυλικού οξέος πριν συλλάβετε και να το συνεχίσετε έως τη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αν ο κίνδυνος να έχετε ένα έμβρυο με δισχιδή ράχη είναι αυξημένος, συνίσταται να λαμβάνετε μεγαλύτερες δόσεις φυλικού οξέος (5mg). Περιπτώσεις στις οποιές συνίσταται αυξημένη δόση φυλικού οξέος είναι:

  • αν είχατε ένα έμβρυο με δισχιδή ράχη στο παρελθόν
  • εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε δισχιδή ράχη
  • παίρνετε κάποια αντι-επιληπτικά φάρμακα
  • υποφέρετε από κοιλιοκάκη ή διαβήτη
  • έχετε ΒΜΙ ≥ 30
  • έχετε δρεπανοκυτταρική ή μεσογειακή αναιμία

Βιταμίνη D

Όλες οι έγκυες γυναίκες συνίσταται να λαμβάνουν 10 μικρογραμμάρια (μg) βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Συμπλήρωμα βιταμίνης D βοηθά στην ανάπτυξη του μωρού σας τον πρώτο χρόνο της ζωής.

Αυξημένο κίνδυνο για χαμηλά επιπέδα βιταμίνης D εμφανίζονται σε γυναίκες

  • με ΒΜΙ ≥ 30
  • που δεν εκτείθονται στον ήλιο
  • που η δίαιτά τους είναι πτωχή σε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως αυγά, κρέας, δημητριακά

Πότε μπορεί να χρειαστεί να πάρω συμπλήρωμα βιταμίνης Κ;

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος. Τα νεογέννητα έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Για το λόγο αυτό συνίσταται να τους χορηγείται βιταμίνη Κ μετά τη γέννηση.

Δεν είναι απαραίτητα να πάρετε βιταμίνη Κ κατά την εγκυμοσύνη, εκτός εάν για κάποιο λόγο το μωρό σας έχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας π.χ. αν παίρνετε κάποια αντι-επιληπτικά φάρμακα ή αν έχετε κάποια ηπατική πάθηση.

Πότε μπορεί να χρειαστεί να πάρω συμπλήρωμα βιταμίνης C;

Παρόλο που συμπλήρωμα βιταμίνης C δεν συνιστάται ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη, αυτή η βιταμίνη βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.Χορήγησή της μπορεί να έχει θέση στην εγκυμοσύνη αν υπάρχει κίνδυνος αναιμίας.

Βιταμίνες που αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλά πολυβιταμινούχα σκευάσματα στο εμπόριο για τις έγκυες γυναίκες. Αυτά είναι ασφαλή αλλά πρέπει να αποφεύγετε να παίρνετε μεγάλες δόσεις των εξής βιταμινών

Βιταμίνη Α

Αποφύγετε κάθε βιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει περισσότερα από 700 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α και επίσης να μην καταναλώνετε τροφές όπως συκώτι ή πατέ που μπορεί να περιέχουν βιταμίνη Α σε μεγάλες ποσότητες

Βιταμίνη Ε

Δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που να δικαιολογούν επιπλεόν λήψη βιταμίνης Ε.

Βιταμίνη Β (εκτός του φυλικού οξέος)

Δε χρειάζεστε άλλα συμπληρώματα βιταμίνης Β. Αν υποφέρετε από ναυτία τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η πυριδοξίνη (Β6) μπορεί να βοηθήσει.

Σίδηρος στην εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες δε χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου στην εγκυμοσύνη. Λήψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή επιγαστραλγία. Γι΄αυτό το λόγο η λήψη σιδήρου συνίσταται μόνο αν έχετε αναιμία.

Leave a Reply